Nu blir vi stressade av det nya nätskrytet på Facebook

Surdegen jäser och den 5 mil långa löprundan gick perfekt. Aldrig är livet så vackert som på Facebook.

Fem läsare om facebook: Vad brukar det stå om i din status? Tycker du att det skryts på Facebook?

Andreas Karlsson, 19 år, Täby, jobbar:
– Jag har kopplat min blogg till Facebook och statusuppdaterar via den. Det kan handla om allt möjligt. Min mamma skriver om allt hon gör. Ibland finns det skryt bland kompisar på Facebook, lönen brukar vara vanligt.

Birgitta Pahne, 67 år, Halmstad, säljer väskor:
– Jag har haft Facebook i en månad och tycker det är ganska trevligt. Jag statusuppdaterar inte och något skryt tycker jag mig inte ha sett heller.

Daniela Binachi, 45 år, Örebro, studerande:
– Jag uppdaterar ibland, det brukar vara filosofiska underfundigheter. Mina vänner statusuppdaterar om allt! Men något skryt tycker jag mig inte ha sett. Däremot har jag tagit bort en vän då hon hade fördomsfulla åsikter som hon spred via sin status.

Elna Håkansson, 35 år, Karlshamn, miljöchef:
– Jag brukar uppdatera om vad som är på gång i livet, och det är väl vad mina Facebook-kompisar gör med. Men visst händer det att folk skryter ibland, om träning, barn och annat.

Nils Westberg Ahlmark, 30 år, Hägersten, lokförare:
– Jag har ett konto men använder det mycket sporadiskt. Det kan vara praktiskt att kolla vad folk har för sig. Visst ser man en hel del skryt, det är väl hela konceptet: att få bekräftelse!

Av Marianne Lindgren

Nu blir vi stressade  av det nya nätskrytet på Facebook
Facebook
Kanske förskönar din Facebookvän sitt liv lite i sina statusuppdateringar… Illustration: Tove Siri Antonsson

“Firar mitt nya rekord (12 km på 48,42 min) med ett glas rosé. Ska snart rensa helgens skörd; två kassar kantareller innan det är dags att packa för Berlin-trippen. Till Nilla: Tack för en underbar fest i går. Mailar receptet på den magiska nouc chamsåsen. Visst är den perfekt till de vietnamesiska vårrullarna? Kram!”
Nej, de flesta statusuppdateringarna på Facebook är inte fullt så långa. Men ibland kan vännernas uppdateringar sprida en viss stress. Vad är det för fel på mig som inte ens hittar en torr gammal sopp i skogen? Som inte ens kommer i väg på bio innan de senaste filmerna har slutat gå och än mindre känner till att nåck-vad-den-nu-heter-såsen är ett absolut måste i det vietnamesiska köket.
Klart är i alla fall att jantelagen har fått sig en riktig törn sedan Facebook kom in i våra liv. Numera gäller mottot: “Du ska tro att du är något och du ska tro att någon bryr sig”.

Men finns det risk att statusuppdateringar också riskerar att bli en hetsjakt på lycka?
För på Fejan verkar alla leva det perfekta livet med hem, jobb, träning, vovvar, partner och barn. Alla är lyckliga och vackra och…
– En del människor känner sig värdelösa när de ser att alla andra är så fantastiska och gör coola saker.
Det säger Nina Jansdotter, beteendevetare och författare till boken “Framgång med Facebook”.

Fenomenet kallas additionsstress; man lägger ihop alla andras framgångar och upplevelser och jämför med sig själv. Då kan man tro att alla andra hela tiden har fullt upp trots att det endast är klonade människor som kan sätta surdegar, stoppa korv, anlägga trädgårdar, sticka i väg på en shopping-långhelg-resa-till-New York och gosa-med-världens-bästa-barn-hemma-i-soffan – på en och samma gång!
– En del facebookare reagerar genom att dra sig undan eftersom deras liv känns så litet och sparsamt. Andra gör tvärtom; de reagerar med att försköna sitt eget liv för att duga, menar Nina Jansdotter.
Samtidigt gäller det att påminna sig om att du inte ser alla andras hela sanning på Facebook. Det finns en annan, mindre lyckosam och glammig del av livet också.
– Det är viktigt att komma ihåg att det du ser bara är en topp. Du ser inte alla svackor som kommer och går under ett dygn, en vecka eller ett år, för det är inte alls säkert att de är lyckliga resten av tiden.
Men var går gränsen mellan att göra en uppdatering och att hänge sig åt digitalt skryt?
– Det finns en risk att tillvänjningen gör att man tar ut svängarna och tappar spärrarna, säger Nina Jansdotter som själv är fascinerad över hur samma företeelse kan uppfattas olika p å nätet och i riktiga livet.
Att uppdatera omgivningen på nätet om att man har köpt ny bil är helt okej.
– Däremot riskerar du att få ett glas vin över dig om du träffar gamla klasskompisar på fest och berättar att du just köpt en sprillans ny bil och ska ut och resa för då uppfattas det som att du skrävlar.
Helt klart är i alla fall att Facebook fått många svenskar att på ett osvenskt sätt bli mer antijante. Bra, tycker Nina Jansdotter.
– Tack vare Facebook kan man sätta på sig mentala glasögon och då se sin situation på ett annat sätt, menar hon.
Skriver man att man sitter och dricker te och myser i soffan ökar det känslan av att vara närvarande jämfört med om man inte har någon publik. Man kan alltså förstärka sin upplevelse av lycka, framgång och välmående.

Om du följer vännernas framgångar och ser dem som förebilder kan det också inspirera dig att komma i gång och använda din egen outnyttjade potential.
Eller så inser du att du är lycklig med det liv du lever nu, oavsett vad alla andra gör.
– Alla uppdateringar är okej så länge man inte kränker och trampar på andra, säger Nina Jansdotter.
För det handlar inte om att vara bättre än andra utan snarare om att säga att jag är jättebra – och det är du också!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top