8–10 bitar:

Pajdeg:

6 dl vetemjöl
250 g smör
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svart­peppar
1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 purjolök
800 g köttfärs, nöt, bland, fågel eller växt­baserad
matfett till stekning
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
½ dl tomatpuré
1 tsk kinesisk soja
3/4 tsk salt
1/2 tsk nymalen svart­peppar
300 g fetaost
150 g lagrad cheddar, ­riven

Äggstanning:

3 ägg
3 dl lätt crème fraiche
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Servering:

Sallad på grön- eller svartkål eller en veckosallad på vitkål

Ugn: 200°

Gör så här:

  1. Pajdeg: Om kallt smör, skär i små tärningar och nyp ihop med händerna till en smulig massa med mjöl, salt och peppar. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Om mjukt smör går det utmärkt att använda elvispen. Kör en minut tills ett smul bildas och sen börjar gå ihop. Arbeta ihop det sista för hand. Tryck ut pajdegen i en smord ugnsform ca 25×35 cm i storlek. Sätt i frysen 30 minuter.
  2. Nagga pajdegen med en gaffel. Säkra kanterna och förgrädda i ­mitten av ugnen i ca 10 min.
  3. Fyllning: Ansa, skölj och skiva purjolöken i 2–3 mm tjocka skivor. Fräs under omrörning i stekpanna 1–2 minuter. Tillsätt köttfärsen och stek tills genomstekt.
  4. Tillsätt kryddor, tomatpuré, soja, salt och peppar. Sjud i ca 10 min. Rör om då och då. Dra av från värmen, smula ner fetaosten och lägg ut i det förgräddade pajskalet.
  5. Äggstanning: blanda äggstanningen och häll över köttfärsen. Fördela den rivna cheddarost­en. Grädda klart i ned­re mitten av ugnen i ca 40 minuter.