4 portioner

Färsbiffar:

140 g tärnat bacon
100–125 g cheddar i bit
500 g köttfärs, nöt- eller blandfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
3 msk vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymalen svart­peppar
matfett till stekning

Parmesansås:

3 dl matlagningsgrädde
1 dl kalvbuljong
100 g soltorkad tomat, ­avrunnen vikt
200 g bladspenat, om fryst så tina den innan
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
100 g parmesan

Servering:

potatismos, pasta eller klyftpotatis
rostade rotfrukter

Gör så här:

  1. Stek baconet, låt rinna av. Dela cheddarn i 4 bitar.
  2. Rör ihop ägg, ströbröd, vatten, salt och peppar och blanda sedan med färsen. Låt stå 10 minuter. Dela färsen i 4 bollar. Platta ut och lägg i ost och bacon. Förslut färsen runtom och forma biffar.
  3. Bryn biffarna i samma panna som du stekte baconet i, tills de är genomstekta, ca 15 minuter på medelvärme. Lyft ur biffarna ur pannan under tiden du gör såsen.
  4. Skär tomaterna i mindre bitar, fräs lätt i pannan ihop med ­spenaten lite i taget. Spenaten krymper ihop. Tillsätt matlagningsgrädde och buljong.
  5. Riv parmesanosten fint och tillsätt till såsen. Smaka av. Tänk på att både ost, bacon och soltorkad tomat ger sälta. Lägg i färsbiffarna och låt allt bli genomvarmt.

Mindre biffar

Vill du göra mindre biffar, 6–8 stycken, blanda då baconet i färsen. Annars blir det svårt att få färsen att sluta tätt runt cheddarn. Dela cheddarn i lika många bitar som antalet färsbiffar.