4 portioner:
Albondigas:
2 vitlöksklyftor
20 g bladpersilja
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1,5 msk paprikapulver
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
2 msk kallt vatten
500 g köttfärs, bland, lamm- eller nöt
Tomatsås:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 torkade chipotlechili, alt 1 tsk malen anchochili
2–3 olivolja
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 kanelstång
4 lagerblad
1 tsk torkad timjan, eller 2 kvistar
2 tsk strösocker
2 dl vitt vin
800 g körsbärstomat på tetra eller hela tomater på tetra
salt och svartpeppar
Garnering:
Persilja
Parmesan
Servera med:
Bröd
Ris, potatis eller pasta
Ugn: 160°
Gör så här:
- Albondigas: Skala och riv vitlöken, ansa och hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja, ägg, ströbröd, paprikapulver, salt, peppar och vatten i en skål. Blanda med färsen. Låt stå 5–10 minuter. Rulla 12–14 mindre köttbullar. Stek köttbullarna i ugnen i 5–7 minuter eller på medelvärme i en stekpanna.
- Tomatsås: Skala och finhacka löken, skala och riv vitlök, ta bort stjälken på den torkade chilin och hacka i mindre bitar. Om chilipulver, tillsätt ihop med de andra kryddorna.Fräs det mjukt och glansigt i en djupare stekpanna, i rikligt med olivolja, 5–7 minuter.
- Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, ev chilipulver, kanel, lagerblad, timjan, socker och fräs några minuter till. Tillsätt vinet och låt koka in till hälften.
- Klipp sönder tomaterna med en sax rakt ner i tetran, tillsätt till pannan. Sjud i 10 minuter. Smaka av.
- Vänd ner köttbullarna och sjud 10 minuter till. Så köttbullarna blir varma och tillagade. Toppa med hackad persilja och fint riven parmesan om du vill. Servera med bröd, ris, potatis eller pasta.









































