Sjömansbiff är en klassisk husmansfavorit som fått sitt namn från det faktum att det är en rätt som är enkel att laga ombord på en båt. Detta då hela rätten tillagas i en och samma gryta.

Här piggar vi upp de klassiska smakerna med hjälp av salami och soltorkade tomater.

4 portioner:

500 g lövbiff
2 msk smör
salt och peppar
3 gula lökar
10 potatisar
70 g salami
8 soltorkade tomater i olja
1 tsk timjan
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 flaska mörkt öl, 33 cl
1 lagerblad

Garnera med:

persilja

Servera med:

rödbetor

Gör så här:

  1. Dela stora lövbiffar i mindre bitar. Bryn dem hastigt i smör på båda sidorna. Krydda med salt och peppar.
  2. Skala och skiva löken. Bryn den i smör i stekpanna. Skala och skär potatisen i tjocka skivor.
  3. Varva potatis, lök, ­salami, strimlade tomater och kött i en gryta (eventuellt ugnssäker). Krydda med salt, peppar och timjan mellan varven. Blanda vatten, fond och öl och häll i.
  4. Lägg i lagerbladet och låt småkoka under lock i 45 minuter ­eller tillaga i ugnen i 200° i 45 minuter. Toppa med persilja. Servera med rödbetor.