4 portioner:

1,5 kg högrev
3 morötter
2 gula lökar
3 msk smör
1 ½ msk olja
3 msk kalvfond
4 lagerblad
14 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping:

1 morot
150 g steklök
hackad persilja

Servera med:

kokt mjölig potatis
rostade rotfrukter

Gör så här:

  1. Putsa köttet och dela det i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skala och dela morötterna i bitar. Skala och klyfta lökarna.
  2. Hetta upp smör och olja i en stekgryta och bryn köttet i omgångar runt om. Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlika. Låt allt fräsa med i några minuter.
  3. Strö över mjölet och blanda om noga. Häll över vattnet så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och peppar.
  4. Koka upp och rör om noga så att inget fastnar i botten. Skumma av. Låt sjuda under lock i ca 1 ½ timme tills köttet är mjukt.
  5. Skala och skiva moroten. Skala lökarna. Stek morötter och lök i smör på svag värme tills de är blanka och mjuka.
  6. Toppa grytan med morötter, lök och persilja. Servera med kokt mjölig potatis och rostade rotfrukter.