4 portioner:

Gurksalsa:

1 gurka
1 rödlök
1 lime, saften ca 2 msk
1 tsk honung
2 krm salt
nymalen svartpeppar

Chimichurri:

1 liten gul lök
1 röd chili, typ spansk ­peppar
20 g bladpersilja
1 knippe färsk koriander, ca 30 g
1/2 tsk spiskummin
1 1/2 dl neutral matolja
1 msk citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk salt

Steak & padrones:

400 g flankstek
400 g padrones
matolja

Till servering:

4 tortillas, medium

Gör så här:

  1. Gurksalsa: Ansa och tärna gurkan, skala och finhacka rödlöken. Lägg i en skål och blanda med limesaft, honung, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  2. Chimichurri: Skala och finhacka löken, ansa och finhacka chilin, ansa persilja och koriander och hacka grovt.
  3. Lägg allt i en blender och mixa med pulstag några gånger till en halvgrov sås. Alternativt mixa med en stavmixer. Ställ i kylen.
  4. Stek & padrones: Stek köttet till önskad stekgrad i lite olja, salt och peppar i en stekpanna på medelhög temperatur, låt köttet vila 15 minuter innan det skärs upp. För medium 2–3 minuter/sida, lite beroende på köttets tjocklek. Padrones kan stekas i samma stekpanna i olja med salt och peppar. Alternativt ugnsrosta i varm ugn 180° i 10–12 minuter med olja, salt och peppar. Halvera om stora.
  5. Servering: Värm bröden, skiva köttet och lägg allt på tortillabröden eller servera padrones i en skål vid sidan om.