4 portioner:

600 g spetskål
1 dl rapsolja
salt och peppar

Brynt smörkräm:

100 g smör
3 dl smetana
skal och saft av ½ citron
2 msk skuren gräslök
2 msk dill

Servering:

½ dl rostade hasselnötter

Ugn: 200°

Gör så här:

  1. Dela spetskålen i fyra klyftor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Krydda med salt och peppar och rosta i ugnen i 20 minuter eller till kålen har mjuknat och fått lite färg.
  2. Smörsås: Bryn smöret i en kastrull, rör då och då. Låt smöret svalna en stund.
  3. Rör ner smöret i smetanan och smaksätt med citronskal och saft, salt och peppar. Rör i örterna.
  4. Lägg upp spetskålen och klicka över krämen. Strö över grovt hackade nötter och lite extra ­örter.

Varm sås till kålen

Prova att servera spetskålen med en varm sås: koka upp 1 dl grädde med 1 dl crème fraiche. Rör i 1 dl riven parmesan­ost och saften av 1 apelsin. Smaka av med salt och peppar och servera till rostad spetskål. Toppa gärna med knaperstekt bacon.