Det går fint att halvera pajreceptet och göra pajen i en rund form, 24 cm i diameter.
8 portioner:
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör
4 msk vatten
Fyllning:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
280 g tärnat bacon
500 g kokt, kall potatis
4 dl riven ost
400 g körsbärstomater, gärna i olika färger
3 msk färsk timjan
6 ägg
3 dl crème fraiche
2 dl mjölk
salt och peppar
Ugn: 200°
Gör så här:
- Blanda allt mjöl och smöret i bitar till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut degen och lägg i en bakpappersklädd form, 25 x 35 cm. Nagga degen och ställ kallt i 30 minuter.
- Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
- Fyllning: Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den gula löken mjuk i smör, lägg i vitlöken på slutet. Lägg löken i pajskalet.
- Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Lägg det i pajskalet. Tärna potatisen, lägg ovanpå och strö på osten. Lägg på delade tomater och timjan.
- Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter tills äggstanningen stelnat.