Det går fint att halvera pajreceptet och göra pajen i en rund form, 24 cm i diameter.

8 portioner:

4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör
4 msk vatten

Fyllning:

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
280 g tärnat bacon
500 g kokt, kall potatis
4 dl riven ost
400 g körsbärstomater, gärna i olika färger
3 msk färsk timjan
6 ägg
3 dl crème fraiche
2 dl mjölk
salt och peppar

Ugn: 200°

Gör så här:

  1. Blanda allt mjöl och smöret i bitar till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen och lägg i en bakpappersklädd form, 25 x 35 cm. Nagga degen och ställ kallt i 30 minuter.
  3. Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
  4. Fyllning: Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den gula löken mjuk i smör, lägg i vitlöken på slutet. Lägg löken i pajskalet.
  5. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Lägg det i pajskalet. Tärna potatisen, lägg ovanpå och strö på osten. Lägg på delade tomater och timjan.
  6. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter tills äggstanningen stelnat.