Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Annika Andersson i Liatorp och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.
Du behöver
-
4–6 portioner:
- 400 g rödbetor
- 1 rödlök
- 1 msk olivolja
- 2 tsk balsamvinäger
- 2 tsk flytande honung
- 2 stjärnanis Pajdeg:
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 125 g smör
- 2 msk vatten Äggstanning:
- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- salt och peppar Picklad lök:
- 1 rödlök
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- ½ dl ättiksprit 12% Chèvrekräm:
- 150 g chèvre
- 1 ½ dl crème fraiche Garnering:
- bresaola
- rostade valnötter Ugn: 200°
Gör så här
Skala och dela rödbetor och lök i klyftor. Blanda med olja, vinäger, honung och stjärnanis och lägg i en form. Täck med folie och baka i ugnen i 45 minuter. Höj ugnsvärmen till 225°.
Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl och grahamsmjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut och lägg i en form, 24 cm i diameter. Nagga och låt vila i kylen i 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Lägg rödbetorna i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i formen. Ställ gärna formen i ugnen innan äggstanningen hälls i. Grädda i 25 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna lite innan den garneras annars smälter krämen.
Picklad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp socker, vatten och ättiksprit och lägg i löken. Låt svalna.
Chèvrekräm: Mixa chèvren slät och tillsätt crème fraiche och mixa tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
Garnering: Spritsa chèvrekräm på pajen och garnera med bresaola, valnötter och picklad lök.