Rödbetspaj med chèvrekräm

En matpaj för festen! Pajen fylls med lök och rödbetor och dekoreras med en ljuvlig chèvrekräm, picklad rödlök och skivor av bresaola. Fint och smakrikt!

Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Annika Andersson i Liatorp och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    4–6 portioner:
  • 400 g rödbetor
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 stjärnanis
  • Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
  • Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Picklad lök:
  • 1 rödlök
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • ½ dl ättiksprit 12%
  • Chèvrekräm:
  • 150 g chèvre
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • Garnering:
  • bresaola
  • rostade valnötter
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Skala och dela rödbetor och lök i klyftor. Blanda med olja, vinäger, honung och stjärnanis och lägg i en form. Täck med folie och baka i ugnen i 45 minuter. Höj ugnsvärmen till 225°.

2

Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl och grahamsmjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

3

Kavla ut och lägg i en form, 24 cm i diameter. Nagga och låt vila i kylen i 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200°.

4

Lägg rödbetorna i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i formen. Ställ gärna ­formen i ugnen innan äggstanningen hälls i. Grädda i 25 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna lite innan den garneras annars smälter krämen.

5

Picklad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp socker, vatten och ättiksprit och lägg i löken. Låt svalna.

6

Chèvrekräm: Mixa chèvren slät och tillsätt crème fraiche och mixa tills det tjocknar. Smaka av med salt och ­peppar.

7

Garnering: Spritsa chèvrekräm på pajen och garnera med bresaola, valnötter och picklad lök.

Scroll to Top