Denna paj knep andraplatsen i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Britt Spiik i Nor och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.
Du behöver
-
4 portioner:
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 tsk salt
- ½ tsk rökt paprikapulver
- 2 msk kallt vatten Fyllning:
- 3 mjukkokta ägg
- 250 g champinjoner
- 1 bananschalottenlök
- 1 msk smör
- 150 g avrunna kräftstjärtar
- 1 ½ dl riven Västerbottensost
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- salt och peppar, gärna cayennepeppar
- 3 skivor vitlöksbaguette
- dill Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut och lägg i en form, 24 cm i diameter. Nagga och låt vila i kylen i 15 minuter. Förgrädda i 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.
Fyllning: Hacka champinjonerna grovt. Skala och hacka löken fint. Fräs champinjoner och lök i smör och krydda med lite salt.
Hacka kräftstjärtar och ägg och blanda med svampen. Lägg i pajskalet och strö över osten.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll över fyllningen. Grädda strax under mitten i 10 minuter tills ytan har stelnat.
Skär baguetten i tärningar och strö över pajen Grädda i 25 minuter till. Strö över dill och servera.