Kräftpaj med ägg och vitlöksbaguette

Delikat och spännande paj med kräftstjärtar, kokt ägg, svamp och vitlöksbaguette! Det här är ett recept du inte får missa!

Denna paj knep andraplatsen i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Britt Spiik i Nor och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    4 portioner:
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 3 mjukkokta ägg
  • 250 g champinjoner
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör
  • 150 g avrunna kräft­stjärtar
  • 1 ½ dl riven Väster­bottensost
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • salt och peppar, gärna cayennepeppar
  • 3 skivor vitlöksbaguette
  • dill
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Kavla ut och lägg i en form, 24 cm i diameter. Nagga och låt vila i ­kylen i 15 minuter. ­Förgrädda i 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.

3

Fyllning: Hacka champinjonerna grovt. Skala och hacka löken fint. Fräs champinjoner och lök i smör och krydda med lite salt.

4

Hacka kräftstjärtar och ägg och blanda med svampen. Lägg i pajskalet och strö över osten.

5

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll över fyllningen. Grädda strax under mitten i 10 minuter tills ytan har stelnat.

6

Skär baguetten i tärningar och strö över pajen Grädda i 25 minuter till. Strö över dill och servera.

Scroll to Top