Jättepirog med köttfärs och ostfyllda kanter

En pirog med god köttfärsfyllning och ost i kanterna – i jätteformat! Servera gärna med tzatziki.

Du behöver

    6 portioner:
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 8 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 300 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt och peppar
  • 1 msk soja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk chilisås
  • 300 g riven ost
  • Pensling:
  • ägg
  • sesamfrön
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i degskålen. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smöret i mindre bitar, ägg och mjöl. Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter.

2

Arbeta in saltet. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i en timme.

3

Fyllning: Skala och hacka löken. Skala och riv moroten grovt. Fräs lök och morot mjuk i smör. Lägg i färs och kryddor och fräs färsen smulig.

4

Tillsätt soja, krossade tomater och chilisås och koka ihop i 15 minuter. Såsen ska vara ganska torr. Smaka av såsen och låt den svalna.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel. Strö ost runt kanten och lägg över deg och nyp ihop kanten. Lägg över på plåt med bakplåtspapper, lägg fyllningen i mitten och strö över ost.

6

Pensling: Pensla ­kanterna med uppvispat ägg och strö över ­sesamfrön. Grädda i ­nedre delen av ugnen i ­15–20 minuter. Servera gärna med tzatziki.

Scroll to Top