Saftiga bullar med mandel- och jordgubbsfyllning

Det finns väl inget som doftar så gott som nybakta bullar? Med den lyxiga mandel- och jordgubbsfyllningen passar dessa bullarna dessutom utmärkt till fikabordet i sommar.

Du behöver

    34 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 13 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • uppvispat ägg till pensling
  • Sylt:
  • 200 g jordgubbar
  • 1 dl syltsocker
  • 1 msk pressad citronsaft
  • Fyllning:
  • 75 g mandelmassa, riven
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering:
  • 50 g smör, smält
  • 1 dl strösocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Sylt: Rensa och dela jordgubbarna. Koka upp tillsammans med syltsocker och citronsaft. Låt småkoka i 10 minuter. Låt kallna.

2

Smula ner jästen i degskålen. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

3

Tillsätt smöret i ­bitar, sockret och det mesta av mjölet.

4

Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta i två minuter till. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

5

Fyllning: Rör ihop mandelmassa, smör, socker och vaniljsocker.

6

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje till en platta, 50x30 cm.

7

Bred på mandelfyllning och sylt på halva plattan. Vik över delen utan fyllning. Skär i remsor och snurra ihop.

8

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

9

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 12 minuter.

10

Garnering: Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker.

Scroll to Top