Du behöver
-
34 stycken
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1 ½ dl strösocker
- 13 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- uppvispat ägg till pensling Sylt:
- 200 g jordgubbar
- 1 dl syltsocker
- 1 msk pressad citronsaft Fyllning:
- 75 g mandelmassa, riven
- 150 g smör, rumsvarmt
- ¾ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker Garnering:
- 50 g smör, smält
- 1 dl strösocker Ugn: 225°
Gör så här
Sylt: Rensa och dela jordgubbarna. Koka upp tillsammans med syltsocker och citronsaft. Låt småkoka i 10 minuter. Låt kallna.
Smula ner jästen i degskålen. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt smöret i bitar, sockret och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta i två minuter till. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Rör ihop mandelmassa, smör, socker och vaniljsocker.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje till en platta, 50x30 cm.
Bred på mandelfyllning och sylt på halva plattan. Vik över delen utan fyllning. Skär i remsor och snurra ihop.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 12 minuter.
Garnering: Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker.