Sötpotatissoppa med grillost och belugalinser

Härligt färgstark soppa som både lyser upp och värmer. Sötpotatis, morötter, vitlök och selleri sätter god smak på soppan som toppas med krispig grillost.

Du behöver

    4 portioner
  • 1 dl torkade belugalinser
  • 4 dl vatten
  • 1 stor sötpotatis, 500 g
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • 50 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljong­tärningar
  • salt, peppar
  • 200 g grillost
  • 1 tsk rivet citronskal
  • färsk timjan
  • Brödtärningar
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 msk rapsolja
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Brödtärningar: Skär brödet i bitar och blanda med olja. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ­ugnen i ca 10 minuter.

2

Koka upp linserna i 4 dl vatten. Koka i ca 15 minuter tills de nästan är mjuka.

3

Skala och finhacka sötpotatis, morötter, lök, vitlök och selleri.Fräs morötter, all lök och selleri i smör i en gryta.

4

Lägg i potatisen, fräs tills allt börjar mjukna. Späd med vin, vatten och buljongtärningar. Koka i 15 minuter.

5

Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

6

Skär grillosten i tärningar och stek i olja tills den fått fin färg.

7

Blanda grillost, brödtärningar, linser och citronskal och lägg i soppan. Toppa med timjan.

Scroll to Top