Du behöver
-
4 portioner
- 800 g potatis
- 2 vitlöksklyftor
- 1 stor purjolök
- 2 msk olivolja
- 1 liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl smetana
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar Topping med kött
- 3 kryddstarka korvar, t ex chorizo
- gräslök Vegetarisk topping
- 2 tomater
- riven lagrad ost
- gräslök
Gör så här
Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Finhacka vitlöken och strimla det vita på purjolöken.
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs vitlök och purjolök blankt och smidigt i 2 minuter utan att det får färg.
Tillsätt potatis, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt koka i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt 1 dl av smetanan. Smaka av med kryddor. Tycker du att soppan är för tjock, späd med mer buljong.
Topping med kött: Ta av skinnet på korven och smula sönder innanmätet. Hetta upp lite olja och stek korven tills den är klar. Toppa soppan med korvsmulor, resterande smetana och gräslök.
Vegetarisk topping: Hacka tomaterna och toppa soppan med hackade tomater, resterande smetana, riven ost och gräslök.