Potatis- och purjolökssoppa med olika toppings

Klassikern potatis- och purjolökssoppa livar vi upp med en rolig topping av antingen kryddig korv eller tomat. Välj det du tycker bäst om och servera med ett gott bröd!

Du behöver

    4 portioner
  • 800 g potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl smetana
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Topping med kött
  • 3 kryddstarka korvar, t ex chorizo
  • gräslök
  • Vegetarisk topping
  • 2 tomater
  • riven lagrad ost
  • gräslök

Gör så här

1

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Finhacka vitlöken och strimla det vita på purjolöken.

2

Hetta upp oljan i en kastrull och fräs vitlök och purjolök blankt och smidigt i 2 minuter utan att det får färg.

3

Tillsätt potatis, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt koka i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.

4

Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt 1 dl av smetanan. Smaka av med kryddor. Tycker du att soppan är för tjock, späd med mer buljong.

5

Topping med kött: Ta av skinnet på korven och smula sönder innanmätet. Hetta upp lite olja och stek korven tills den är klar. Toppa soppan med korvsmulor, resterande smetana och gräslök.

6

Vegetarisk topping: Hacka tomaterna och toppa soppan med hackade tomater, resterande smetana, riven ost och gräslök.

Scroll to Top