Festlig saffransgran med russin och nötter

Saffransgranen är både rolig att göra och vacker att se på. Det blir ett läckert blickfång på julens fikabord. Degen som blir över snurrar du enkelt ihop till fyllda saffransbullar.

Saffransgran och saffransbullar

Du behöver

  • 50 gram jäst
  • 5 deciliter mjölk
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1.5 deciliter strösocker
  • 0.5 teskedar salt
  • 14 deciliter vetemjöl
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 0.75 deciliter strösocker
  • 50 gram hasselnötter
  • 1 deciliter russin
  • Pensling
  • ägg
  • pärlsocker
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken med saffranet till 37°. Häll över jästen och rör tills den lösts upp. Lägg i smöret i bitar.

2

Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i maskin. Jäs övertäckt i 1 timme.

3

Rör ihop smör och socker. Finhacka nötter och russin.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 bitar, 2 till varje gran.

5

Kavla ut 2 jämnstora delar. Lägg över den ena på en plåt med bakplåtspapper. Bred på smörkräm och strö på nötter och russin. Lägg på den andra delen och skär till en triangel. Tips: Rita en trekant på bakplåtspapper: höjd 30 cm, bottenbredd 27 cm. Klipp ut och använd som mall när du kavlar ut degen så att granen blir lagom stor.

6

Skär eller sporra ut 2 cm breda remsor från sidorna på triangeln till grenar. Skär inte ända in, utan lämna en bit i mitten som stam. Ta bort de nedersta remsorna så att det blir en fot kvar. (Överbliven deg snurras ihop till bullar.) Tvinna grenremsorna. Jäs övertäckta i 40 minuter.

7

Pensling: Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

8

Grädda strax under ugnens mitt i 15 minuter. Bullarna gräddas i 225° i ca 8 minuter.

Scroll to Top