Svamppaj med bacon och chèvre

Vår vackra franska höstpaj är härligt matig och välfylld. Champinjoner, bacon, tomater och getost samsas fint i pajskalet. Pajen smakar lika gott med andra svampsorter. Ta vad du har hemma!

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

1 st gul lök
150 g skogschampinjoner
140 g tärnat bacon
1 msk finhackad timjan
olivolja till stekning
salt och svartpeppar
150 g cocktailtomater
1 tsk råsocker
200 g chèvre

Äggstanning

3 st ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad ost

Topping

2 msk flytande honung
2 msk rostade pinjenötter

Ugn: 200°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör. Tillsätt vatten och forma till en degboll. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i en avlång form, ca 28 cm lång.

3

Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter strax under ugnens mitt. Låt svalna.

4

Fyllning: Skala och skiva löken. Ansa och skiva svampen. Fräs lök, svamp, bacon och timjan i olja. Salta och peppra. Vänd om.

5

Dela tomaterna och fräs dem mjuka i olja i ca 3 minuter. Strö över socker och vänd om.Vänd ner tomaterna i svampblandningen och fördela den i pajskalet.

6

Stanning: Vispa samman stanningen och häll över fyllningen. Peta med en gaffel så att den rinner ner överallt.

7

Grädda strax under ugnens mitt i ca 20 minuter. Ta ut och lägg på chèvreskivor. Grädda vidare i ca 20 minuter.

8

Topping: Ringla över honung och strö över pinjenötter. Garnera ev med timjan.

Annons
Scroll to Top