2 portioner
Du behöver
- 2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rosmarinkvist ca 1 tsk hackad
- 500 g lammracks
- salt och peppar
Rostade rotfrukter
500 g färskpotatis
100 g morötter
1 msk olivolja
1 rosmarinkvist eller ca 1 tsk hackad
2 vitlöksklyftor
Vitlökssmör
50 g rumsvarmt smör
2 st rostade vitlöksklyftor
Krämig spetskål
En halv spetskål, ca 200 g
1 msk smör
0.5 dl vispgrädde
1 tsk pressad citronsaft
1 msk hackad persilja
Ugn: 175°, 225°
Gör så här
Skala och hacka vitlöken. Repa och hacka rosmarinen. Blanda olja, vitlök och rosmarin och gnid in i köttet. Marinera minst 3 timmar, gärna längre.
Krydda lammet med salt och peppar och stek i het stekpanna tills köttet fått fin färg. Tillaga klart mitt i ugnen, 175°, tills innertemperaturen är 58°.
Rostade rotfrukter: Tvätta potatisen – dela stora – och skala och dela morötterna. Repa och hacka rosmarinen.Blanda rotfrukterna med olja, rosmarin, salt och peppar. Baka tillsammans med oskalade vitlöksklyftor mitt i ugnen, 225°, i 30 minuter.
Vitlökssmör: Vispa smör pösigt tillsammans med rostade, mosade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
Krämig spetskål: Skölj och strimla spetskålen och fräs den mjuk i smör. Tillsätt grädde och citronsaft och koka ihop ett par minuter. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar. Servera till uppskivade lammracks med vitlökssmör, potatis och morötter.