Marinerat lamm med vitlökssmör

Med tillbehör som vitlökssmör, rostade rotfrukter och krämig spetskål blir lammracksen en riktig festmåltid.

2 portioner

Du behöver

  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rosmarinkvist ca 1 tsk hackad
  • 500 g lammracks
  • salt och peppar

Rostade rotfrukter

500 g färskpotatis
100 g morötter
1 msk olivolja
1 rosmarinkvist eller ca 1 tsk hackad
2 vitlöksklyftor

Vitlökssmör

50 g rumsvarmt smör
2 st rostade vitlöksklyftor

Krämig spetskål

En halv spetskål, ca 200 g
1 msk smör
0.5 dl vispgrädde
1 tsk pressad citronsaft
1 msk hackad persilja

Ugn: 175°, 225°

Gör så här

1

Skala och hacka vitlöken. Repa och hacka rosmarinen. Blanda olja, vitlök och rosmarin och gnid in i köttet. Marinera minst 3 timmar, gärna längre.

2

Krydda lammet med salt och peppar och stek i het stekpanna tills köttet fått fin färg. Tillaga klart mitt i ugnen, 175°, tills innertemperaturen är 58°.

3

Rostade rotfrukter: Tvätta potatisen – dela stora – och skala och dela morötterna. Repa och hacka rosmarinen.Blanda rotfrukterna med olja, rosmarin, salt och peppar. Baka tillsammans med oskalade vitlöksklyftor mitt i ugnen, 225°, i 30 minuter.

4

Vitlökssmör: Vispa smör pösigt tillsammans med rostade, mosade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.

5

Krämig spetskål: Skölj och strimla spetskålen och fräs den mjuk i smör. Tillsätt grädde och citronsaft och koka ihop ett par minuter. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar. Servera till uppskivade lammracks med vitlökssmör, potatis och morötter.

Scroll to Top