Smördegsinbakad fläskfilé med champinjoner

Festa till det med smördegsinbakad fläskfilé med lufttorkad skinka och champinjoner. Servera med läcker madeirasås och ugnsrostad potatis.

4 portioner

Du behöver

  • 550 g fläskfilé
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • 1 gul lök
  • 150 g champinjoner
  • 1 msk färsk timjan
  • 250 g färsk smördeg
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 1 ägg

Madeirasås

1 schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 tsk strösocker
2 ½ dl madeiravin
1 dl vatten
1 msk soja
2 msk kalvfond

Servering

klyftpotatis
haricots verts

Ugn: 225°

Gör så här

1

Putsa köttet. Bryn det runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Låt svalna till rumstemperatur.

2

Skala och hacka löken. Ansa och hacka champinjonerna. Fräs löken i smör tills den börjar mjukna. Lägg i svampen och fräs tills all vätska kokat bort. Krydda med salt, peppar och timjan. Låt svalna till rumstemperatur. Både kött och fyllning måste svalna, annars smälter smördegen.

3

Rulla ut smördegen. Bred senapen på köttet. Lägg ut skinkskivorna på plastfolie och bred på svampfyllningen. Lägg på köttet. Rulla skinkskivorna runt ­köttet.

4

Lägg rullen på smördegen och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och skär några hål i degen.

5

Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter, tills innertemperaturen är 65°. Låt vila i 10 minuter före servering.

6

Madeirasås: Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör. Tillsätt mjöl och socker och fräs ett par minuter.

7

Späd med vin, vatten, soja och fond och koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

8

Servering: Skiva upp köttet och servera med klyftpotatis, madeirasås och haricots verts.

Scroll to Top