Du behöver
- 6 st mjöliga potatisar
- 1 st purjolök
- 2 st gula lökar
- 2 msk olivolja
- 8 dl vatten
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1 st riven vitlöksklyfta
- 2 dl vispgrädde
- 100 g smulad ädelost
- salt och peppar
Dillsmör
75 g smör
1 dl hackad dill
1 st riven vitlöksklyfta
Topping
50 g hasselnötter
Gör så här
Skala och tärna potatisen. Skölj och skiva purjolöken. Skala och grovhacka löken.
Fräs löken i olja i en stor gryta. Lägg i potatis och purjolök och fräs 1 minut.
Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp. Lägg i riven vitlök och koka soppan tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter.
Mixa soppan slät. Koka upp med grädde och ädelost, som får smälta i soppan. Smaka av med salt och peppar.
Dillsmör: Smält smöret och blanda i dill och riven vitlök. Fräs någon minut.
Topping: Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Grovhacka dem.
Servera soppan med ringlat dillsmör och rostade nötter.