4 portioner
Du behöver
- 500 g oskalade räkor
- ½ purjolök
- 400 g torskfilé
- 400 g laxfilé
- smör
- 150 g sockerärtor
- 1 dl vitt vin
- 1 finhackad schalottenlök
- 2 dl vatten
- 1 msk fiskfond
- 2 dl vispgrädde
- 1 ½ dl riven parmesanost
- ½ dl pinjenötter
- 3 msk grovhackad dill
Gremolata
1 kruka persilja
2 vitlöksklyftor
rivet skal av två citroner
Ugn: 225°
Gör så här
Skala räkorna. Strimla purjolöken. Putsa fisken och dela den i stora bitar.
Fräs purjolöken blank i smör. Lägg i en eldfast form eller mindre gryta. Toppa med fisken och räkorna.
Ansa sockerärtorna. Koka dem i lättsaltat vatten 1 minut. Spola av i kallt vatten.
Koka vin, schalottenlök, vatten, fond och grädde i en kastrull tills såsen tjocknat. Dra från värmen och tillsätt parmesanost.
Häll såsen över fisken och räkorna. Gratinera strax under ugnens mitt i 15–17 minuter eller tills sås och ost fått fin färg.
Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Toppa fisken med dem och sockerärtorna.
Gremolata: Hacka persiljan. Finhacka vitlöken. Blanda persilja och vitlök med citronskal. Strö gremolatan över grytan.
Tips! Vill du ha såsen till fiskgrytan lite tjockare? Öka parmesanmängden eller red med maizena.