Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 st ägg
- 125 g smör
- 2 msk strösocker
- 0.5 tsk salt
- 10 dl vetemjöl
- ägg till pensling
- mandelspån
Fyllning
125 g smör
0.5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1.5 st äpplen
1 dl russin
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt ägg, rumsvarmt smör i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och kardemumma. Tvätta och riv äpplena grovt. Krama ur vätskan.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40 x 30 cm.
Bred på smörfyllningen och strö över rivet äpple och russin. Rulla ihop och skär i bitar.
Ställ med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
Grädda i ca 8 minuter.