Lyxiga kåldolmar med svamp och färs

Lyxiga kåldolmar med savojkål och både färs och svamp i fyllningen. Servera med rårörda lingon och kokt potatis.

4 portioner

Du behöver

  • 1 huvud savojkål
  • 100 g champinjoner
  • ½  st gul lök
  • 400 g blandfärs
  • 2 msk smör 1 + 1 msk smör
  • 1 dl kokt ris
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 2 msk ljus sirap

Sås

2 dl sky
1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
ev 1 msk majsstärkelse

Garnera med

persilja

Servera med

rårörda lingon
kokt potatis

Ugn: 175°

Gör så här

1

Lossa kålbladen från kålhuvudet och lägg ner dem i kokande vatten. Koka i 5 minuter. Ta upp bladen och låt dem rinna av. Skär bort den grova mittnerven.

2

Hacka champinjoner och lök. Fräs i smör tills vätskan kokat in. Blanda färsen med fräset, ris, senap, grädde och ägg. Krydda med salt och peppar. Färsen ska vara ganska lös.

3

Lägg en klick färs på varje blad och rulla ihop till dolmar. Bryn dolmarna i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över i en form. Koka ur stekpannan med lite vatten mellan stekningarna. Häll skyn i formen.

4

Ringla över sirap och tillaga klart i ugnen i ca 30 minuter.

5

Häll av skyn och koka upp den med grädde. Tillsätt soja. Smaka av med salt och peppar. Red ev med majsstärkelse.

6

Strö över persilja och servera med lingon och kokt potatis.

Scroll to Top