4 portioner
Du behöver
- 1 huvud savojkål
- 100 g champinjoner
- ½ st gul lök
- 400 g blandfärs
- 2 msk smör 1 + 1 msk smör
- 1 dl kokt ris
- 1 msk dijonsenap
- 2 dl vispgrädde
- 1 ägg
- salt och peppar
- 2 msk ljus sirap
Sås
2 dl sky
1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
ev 1 msk majsstärkelse
Garnera med
persilja
Servera med
rårörda lingon
kokt potatis
Ugn: 175°
Gör så här
Lossa kålbladen från kålhuvudet och lägg ner dem i kokande vatten. Koka i 5 minuter. Ta upp bladen och låt dem rinna av. Skär bort den grova mittnerven.
Hacka champinjoner och lök. Fräs i smör tills vätskan kokat in. Blanda färsen med fräset, ris, senap, grädde och ägg. Krydda med salt och peppar. Färsen ska vara ganska lös.
Lägg en klick färs på varje blad och rulla ihop till dolmar. Bryn dolmarna i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över i en form. Koka ur stekpannan med lite vatten mellan stekningarna. Häll skyn i formen.
Ringla över sirap och tillaga klart i ugnen i ca 30 minuter.
Häll av skyn och koka upp den med grädde. Tillsätt soja. Smaka av med salt och peppar. Red ev med majsstärkelse.
Strö över persilja och servera med lingon och kokt potatis.