Du behöver

  • rostbiff
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 800 g sötpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 msk flingsalt

Böngroddssallad

2.5 msk ljus sirap
2 msk japansk soja
1.5 msk ättiksprit
1 msk sesamolja
vitlöksklyfta
2 msk finriven ingefära
250 g färska böngroddar
salladslökar
0.5 dl sesamfrön

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra rostbiffen. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Stick in en termometer och lägg på en plåt. Rosta mitt i ugnen till en innertemperatur på 56°. Låt köttet vila 20 minuter innan det skivas upp i tunna skivor. Skär sötpotatisen i stora klyftor och fördela på en plåt. Vänd runt i olja och salta. Höj ugnsvärmen till 225° och rosta potatisen tills gyllene, ca 20 minuter.

2

Lägg rostbiffsskivorna på ett uppläggningsfat. Blanda en dressing av sirap, soja, ättiksprit, sesamolja, vitlök och ingefära. Vänd runt böngroddar, salladslök och sesamfrön i dressingen och fördela över köttet. Servera med sötpotatisen.

3

Den rostade sesamoljan ger den goda nötiga smaken. Använd skalade sesamfrön så slipper du den beska smaken från skalen. Garnera med färsk koriander, en smak som passar fint med maten.