Du behöver

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 st stjälkar selleri
  • 1 st morot
  • 2 msk rapsolja
  • 600 g tomater olika färger
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk strösocker
  • salt och peppar

Servera med:

olivolja
basilika

Krutonger:

4 skiva vitt bröd
2 msk rapsolja
flingsalt

Gör så här

1

Skala och skär vitlök, lök, selleri och morot i bitar. Fräs grönsakerna i en gryta med olja, under omrörning, ca 5 minuter. Tillsätt tomaterna i bitar, buljongtärningar och vatten. Koka under lock, ca 20 minuter.

2

Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med tomatpuré, socker, salt och peppar. Servera soppan med lite ringlad olivolja, krutonger och basilika.

3

Krutonger: Rosta brödskivorna i brödrosten. Skär dem kantfria och i tärningar. Stek dem i en stekpanna med olja tills de blir spröda och får fin färg. Salta lätt. Lägg upp i skål.


Kommentar:
Tips!

Servera gärna soppan kall som en alternativ gazpachosoppa

Lykopen är en kraftfull antioxidant, som finns i tomatens röda färg. För att utnyttja hälsoeffekterna maximalt bör tomaterna upphettas, gärna tillsammans med bra fetter, eftersom lykopenet är fettlösligt.

Ringla gärna lite god olivolja ovanpå soppan vid serveringen.