Du behöver
Botten:
250 g kavring
100 g smör
Fyllning:
4 st gelatinblad
4 dl crème fraîche
2 dl gräddfil
0.5 dl hackad gräslök
0.5 dl hackad dill
200 g varmrökt lax
1 msk pressad citronsaft
salt och peppar
Garnera med:
150 g kallrökt lax
0.5 st citron
2 st ägg
dill
Gör så här
Mixa brödet till fina smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter och tryck ut smulorna i formen en bit upp på kanten. Ställ kallt att stelna.
Fyllning: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Blanda samman crème fraiche, gräddfil, gräslök och dill.
Rensa laxen från skinn och ben och mosa köttet väl. Blanda ner i smeten och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner dem i smeten. Häll smeten över bottnen. Släta till och ställ kallt i 4 timmar.
Lossa runt kanten med en kniv och dekorera med lax, 2 kokta ägg i klyftor, citron och dill.
Varmrökt lax blandar sig bra med crème fraiche och gräddfil och ger mycket smak. Kallrökt lax är fin till garnering.
Receptet är beräknat till 10-12 bitar.