24 stycken
Du behöver
- 25 g jäst
- 4 dl mjölk
- 150 g smör
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 12 dl vetemjöl
Smörfyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
Vaniljkräm:
3 dl mjölk
2.5 msk potatismjöl
2 msk strösocker
2 äggulor
1 ½ msk vaniljsocker
Pensla med:
ägg
Garnera med:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 200°
Gör så här
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i bitar, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
Smörfyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.
Vaniljkräm: Vispa ihop mjölk, potatismjöl, socker och äggulor i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, 60 x 40 cm. Bred på smörfyllningen och rulla ihop. Skär rullen i 24 bitar. Ställ dem med snittytan upp i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck eller spritsa en klick vaniljkräm i varje bulle. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna och glasera med florsocker utrörd i lite vatten.