Du behöver
- 800 g grytbitar av nöt eller kalv
- smör till stekning
- 3 st gula lökar
- 3 st morötter
- 2 st palsternackor
- 3 dl vitt vin
- 1 l vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- 2 st kvistar rosmarin färsk
- 2 msk mjöl
- 2 msk vatten
- 2 dl grädde
- salt och svartpeppar
Servera med:
kokt ris eller potatis
Gör så här
1
Bryn köttet tills det får fin färg i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en gryta.
2
Skala och klyfta löken i och lägg ner i grytan. Skala morötter och palsternackor och skär dem i ca 4 cm stora bitar, och lägg ner i grytan.
3
Tillsätt vin, vatten, buljongtärning, soja och rosmarin och sjud på svag värme, 1 timme.
4
Rör ut mjölet i vattnet och rör ner i grytan. Tillsätt grädde samt salt och svartpeppar och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Servera med nykokt ris eller potatis.
Tips! Grytan utvecklar ännu mer smak om du låter den vila i kylskåpet över natten och serverar den dagen efter. Det går bra att variera grytan genom att byta ut rosmarin mot till exempel färsk timjan eller salvia.