Boeuf bourguignon med vitt vin

Klassisk husmanskost när den är som bäst!

Du behöver

  • 800 g grytbitar av nöt eller kalv
  • smör till stekning
  • 3 st gula lökar
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 3 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 2 st kvistar rosmarin färsk
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 dl grädde
  • salt och svartpeppar

Servera med:

kokt ris eller potatis

Gör så här

1

Bryn köttet tills det får fin färg i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en gryta.

2

Skala och klyfta löken i och lägg ner i grytan. Skala morötter och palsternackor och skär dem i ca 4 cm stora bitar, och lägg ner i grytan.

3

Tillsätt vin, vatten, buljongtärning, soja och rosmarin och sjud på svag värme, 1 timme.

4

Rör ut mjölet i vattnet och rör ner i grytan. Tillsätt grädde samt salt och svartpeppar och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Servera med nykokt ris eller potatis.


Kommentar:
Tips! Grytan utvecklar ännu mer smak om du låter den vila i kylskåpet över natten och serverar den dagen efter. Det går bra att variera grytan genom att byta ut rosmarin mot till exempel färsk timjan eller salvia.

Scroll to Top