Du behöver
- 50 g valnötter
- 100 g smör
- 2,5 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 st ägg
- 1 dl aprikoser torkade, fintärnade
- 2 dl lagrad prästost finriven
Ugn: 200°
Gör så här
1
Grovhacka nötterna. Mixa ihop kallt tärnat smör, havre, mjöl, salt och bakpulver i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Vicka ut degen och knåda in nötter, aprikoser och ost.
2
Dela degen i två bitar och forma bitarna till rullar som är ca 4 cm i diameter och ca 15 cm långa. Slå in i rullarna i plastfolie och låt dem vila i kylen i minst 1 1/2 timme.
3
Skär rullarna i skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 10–12 minuter.
Söta cookies är vi många som gillar, fast till glöggen passar istället en variant med ost, torkad frukt och nötter väldigt bra. Degen kan göras i god tid, sen kan man skiva upp och grädda kakorna när som helst under dagen.