Du behöver

  • 2 kg viltkött med ben av rygg, bog eller bringa
  • 1 msk salt /l vatten
  • 1 st morot
  • 1 st gul lök
  • 1 bitar rotselleri
  • 10 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 6 st enbär
  • 2 st nejlikor
  • 3 st lagerblad

Grönsaker:

1,5 l köttbuljong
1 st palsternacka
1 st morot
2 st potatisar
5 cm purjolök
savojkål några blad
3 msk repade timjanblad

Servera med:

pepparrotsaioli se recept i kommentarsfältet
riven pepparrot

Gör så här

1

Putsa köttet och lägg det i en gryta. Häll på så mycket vatten att det täcker köttet och koka upp. Ta upp köttet ur grytan och skölj av det. Häll bort kokvattnet och diska ur grytan.

2

Lägg tillbaka köttet i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker köttet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten.

3

Lägg i skalad och grovt skuren morot, lök och rotselleri. Lägg i kryddorna. Koka sakta under lock tills köttet lossnar lätt från benen, ca 1 1/2 timme. Skumma under kokningen så att buljongen blir klar. Låt köttet vila i buljongen, ca 20 minuter.

4

Grönsaker: Sila och koka upp ca 1 1/2 liter av köttbuljongen. Skala och skär palsternacka och morot i stavar. Skala och klyfta potatisen. Lägg i rotfrukter och potatis och koka sakta under lock, ca 8 minuter. Ansa och strimla purjolöken och tillsätt till grytan tillsammans med savojkål i bitar, och koka i ca 5 minuter. Tillsätt timjan.

5

Vid servering: Lägg upp grönsaker, köttet som delats i mindre bitar och buljong i djupa tallrikar. Låt var och en krydda sin gryta med pepparrotsaioli och eventuellt extra riven pepparrot.


Kommentar:
Pepparrotsaioli:
Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa upp 2 äggulor. Tillsätt 2 1/2 dl rapsolja droppvis under vispning. Häll inte i för snabbt, för då skär det sig. Smaka av med ca 1 msk färskriven pepparrot och flingsalt.