Du behöver
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 300 g fast potatis
- 3 st morötter
- 1 st fänkål
- 3 msk olja
- 2 burk krossade tomater ca 400 g
- 3 msk tomatpuré
- 0.5 g saffran 1 kuvert
- 1 tsk torkad timjan
- 1 l vatten
- 1 st fiskbuljongtärning
- 1 kg blåmusslor
- 800 g torskfilé
Rouille:
3 st vitlöksklyftor
3 st äggulor
0.5 g saffran 1 kuvert
3 dl olivolja
1 msk pressad citronsaft
1 tsk cayennepeppar
salt och svartpeppar
Servera med:
baguette
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skär dem i ca 2×2 cm stora tärningar. Ansa fänkålen och skär i ca 1×1 cm stora tärningar. Ringla oljan i en stor gryta. Fräs lök och vitlök tills det mjuknat. Vänd ner potatis, morötter och fänkål, och rör om. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, saffran och timjan, och fräs ett par minuter. Tillsätt buljongtärning och vatten. Sjud på svag värme, ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppra och låt.
Tvätta musslorna och plocka bort de musslor som är trasiga eller är öppna. Tillsätt musslorna till soppan och låt dem koka med i ca 5 minuter.
Skär fisken i ca 4 cm stora bitar och lägg ner i grytan och låt sjuda i ytterligare 3–4 minuter.
Rouille: Skala vitlöken. Vispa samman äggulor, pressad vitlök och saffran. Tillsätt oljan i en tunn stråle i omgångar under vispning. Tillsätt citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar.
Tips! Soppan blir bara godare om den får stå till sig ett par dagar i kylen och är perfekt mat att göra till många middagsgäster!