Du behöver

  • 2 msk smör till formen
  • 1 kg torskfilé eller torskrygg (4 bitar)
  • 0.5 st citron pressad saft
  • salt och svartpeppar

Smörslungade betor:

500 g betor polka och/eller gulbetor
50 g smör
1 dl bladpersilja hackad

Klyftpotatis:

1 kg potatis fast sort
1 dl olivolja

Örtkräm:

3 dl crème fraîche 34%? msk finriven färsk pepparrot
1 dl gräslök finhackad
1 dl gräslök finhackad
1 dl dill finhackad
1 msk pressad citronsaft

Ugn: 175º/225º

Gör så här

1

Smöra en ugnsform och lägg i torsken. Pressa över citronsaft. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen på 175º i 15–20 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 56º.

2

Smörslungade betor: Koka betorna tills de är genomkokta, ca 15 minuter. Skala dem och skär i ca 1 cm breda skivor. Smält smöret i en kastrull och bryn det försiktigt. Ta kastrullen från spisen och tillsätt betorna. Tillsätt salt och persilja.

3

Klyftpotatis: Tvätta och klyfta potatisen. Lägg potatisen i en ugnsform. Ringla över olja och blanda väl. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen på 225º i ca 30 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

4

Örtkräm: Blanda crème fraiche, pepparrot, gräslök, dill, citronsaft, salt och svartpeppar. Vill du ha en slät kräm går det bra att mixa krämen med en stavmixer.


Kommentar:
Tips! Du kan byta ut torsken mot annan fisk, t ex sej eller lax.