6 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kg högrev
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 1 msk kakao
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk chipotlepaste från t.ex. Santa Maria
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk oregano
  • 1 grön chilipeppar
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ dl chilisås
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl mörk öl
  • 1 burk kidneyböno,r 410 g
  • 1 burk vita bönor i tomatsås, 415 g

Servera med:

gräddfil
cheddarost
majskolvar
ljust bröd

Gör så här

1

Skala och hacka lök och vitlök och stek det mjukt i en stekpanna med smör. Lägg över i en gryta.

2

Skär högreven i bitar och vänd bitarna i mjöl. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över köttet i grytan.

3

Tillsätt kakao, farinsocker, chipotlepaste, spiskummin, koriander, oregano, urkärnad och hackad chili, krossade tomater, tomatpuré, chilisås, fond och öl och småkoka under lock i 1 1/2 timme tills köttet är mört. Späd med vatten om det behövs.

4

Lägg i kidneybönor och vita bönor, och koka i 10 minuter till. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Servera med gräddfil, riven cheddarost, majskolvar och bröd.