Du behöver
- 2 st gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 300 g vitkål
- 2 st morötter
- 200 g rotselleri
- 300 g kålrot
- 4 st potatis fasta
- olivolja
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk kumminfrö stötta
- 2 tsk timjan
- 2 msk tomatpuré
- 3 msk grönsaksfond
- 7 dl vatten
- 1 st kidneybönor 400 g
- 1.5 msk pressad citronsaft
- tabasco ca 3 krm
- flingsalt
- hackad persilja
Servera med:
råris matvete eller hela kokta korngryn
gräddfil
Gör så här
1
Skala och skiva löken och hacka vitlöken. Skär kål, morötter, selleri, kålrot och potatis i bitar.
2
Fräs löken i en gryta med olja. Låt vitlök, kål morötter, rotselleri och kålrot fräsa med en stund.
3
Tillsätt kryddor, tomatpuré, fond och vatten och koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, ca 25 minuter. Tillsätt potatisen efter halva tiden.
4
Skölj bönorna. Tillsätt bönor, citronsaft och tabasco och låt bönorna bli varma. Smaka av med salt. Strö över hackad persilja. Servera med råris, matvete eller hela kokta korngryn och en klick gräddfil.
En prästostdippd är god att servera till rotfruktsgrytan. Blanda 3 dl finriven prästost, 2 dl gräddfil, 1 1/2 tsk nystött kummin, salt och peppar.