Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 200 g rotselleri
  • 2 st paprika gröna
  • olivolja
  • chilipeppar ca 1 tsk
  • 1 krm kanel
  • 1 krm muskot
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 st tomater 400 g
  • 1 st öl 33 cl
  • 3 msk grönsaksfond
  • 2 st burkar svarta bönor à 400 g
  • flingsalt

Avokadoyoghurt:

3 st avokado
2 msk pressad limesaft
2 dl turkisk yoghurt
2 msk inlagd jalapeño hackad
2 st vitlöksklyftor
4 msk hackad koriander
flingsalt

Servera med:

avokadoyoghurt
tortillabröd varma
isbergssallad strimlad
papaya tärnad
rödlök hackad och koriander

Gör så här

1
Skala och hacka lök och vitlök. Fintärna morötter, selleri och paprika. Fräs allt en gryta med olja. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Tillsätt krossade tomater, öl och fond, och koka under lock tills det mesta av vätskan kokat in, ca 40 minuter.

2
Låt bönorna rinna av och tillsätt dem till grytan och låt koka, ca 5 minuter. Smaka av med salt

3
Avokadoyoghurt: Mosa avokadoköttet med limesaften. Blanda avokado, yoghurt, jalapeño, pressad vitlök och koriander.


Kommentar:
Picklad rödlök är gott att servera till chiligrytan. Skiva 4 rödlökar tunt. Rör ihop 4 msk rörsocker, 1 dl rödvinsvinäger, 2 msk olivolja och salt i en bunke. Blanda i löken. Låt dra minst 1 timme.