Du behöver
- 200 g smör
- 2.5 dl strösocker
- 3 st ägg
- 3.25 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 1 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 0.5 st apelsin rivet skal
- 1 msk pressad apelsinsaft
Glasyr och garnering:
1 dl florsocker
1 tsk vatten
25 g mörk choklad
Ugn: 175°
10 skivor
Gör så här
1
Rör rumsvarmt smör och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
2
Dela upp smeten i två skålar och smaksätt den ena smeten med kakao och vaniljsocker och den andra med apelsinskal och -saft.
3
Klicka hälften av den ljusa smeten i en smord och bröad avlång form, 1 1/2 l. Lägg i chokladsmeten och avsluta med den ljusa smeten. Dra lätt med en gaffel i smeten. Grädda i ca 40 minuter. Låt kallna.
4
Glasyr och garnering: Blanda florsocker och vatten. Ringla med glasyr och smält choklad över kakan vid servering.