Du behöver

  • 200 g smör
  • 2.5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 3.25 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 st apelsin rivet skal
  • 1 msk pressad apelsinsaft

Glasyr och garnering:

1 dl florsocker
1 tsk vatten
25 g mörk choklad

Ugn: 175°

10 skivor

Gör så här

1
Rör rumsvarmt smör och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

2
Dela upp smeten i två skålar och smaksätt den ena smeten med kakao och vaniljsocker och den andra med apelsinskal och -saft.

3
Klicka hälften av den ljusa smeten i en smord och bröad avlång form, 1 1/2 l. Lägg i chokladsmeten och avsluta med den ljusa smeten. Dra lätt med en gaffel i smeten. Grädda i ca 40 minuter. Låt kallna.

4
Glasyr och garnering: Blanda florsocker och vatten. Ringla med glasyr och smält choklad över kakan vid servering.