Du behöver
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl strösocker
- 150 g smör
- 1 st ägg
Fyllning
3 dl strösocker
0.5 dl sirap
1 st apelsin rivet skal av
150 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
300 g blandade nötter t ex valnötter, mandel, hasselnötter
Ugn: 200°
Gör så här
1
Hacka ihop mjöl, bakpulver, socker och smör, gärna i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
2
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 1 timme.
3
Tryck ut degen på bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30×40 cm. Låt degen gå upp cirka 1 centimeter på kanten. Nagga bottnen med en gaffel.
4
Förgrädda bottnen i mitten av ugnen cirka 10 min.
5
Grovhacka nötterna.
6
Blanda socker, sirap, apelsinskal, smör, vispgrädde och mjöl i en kastrull. Låt allt smälta till en smet på svag värme utan att det börjar koka. Vänd ner nötterna.
7
Bred ut smeten över bottnen. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 min. Låt kakan svalna. Skär den i rutor med vas kniv.