Tom Yam – thaisoppa med fisk

Du behöver 300 g fiskfilé kan bytas ut mot 500 g oskalade räkor 5 dl vatten 1 st schalottenlök 1 st citrongräs stjälk 1 msk...

Du behöver

  • 300 g fiskfilé kan bytas ut mot 500 g oskalade räkor
  • 5 dl vatten
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st citrongräs stjälk
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk ingefära riven
  • 6 st champinjoner
  • 1 tsk kaffirblad finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker, kan bytas ut mot rivet limeskal
  • 0.5 st lime pressad saft
  • 0.5 st peppar spansk
  • 3 st salladslökar
  • 0.25 st kruka koriander

Servera med:

jasminris kokt

Gör så här

1
Skär fisken i bitar. Koka upp vattnet i en gryta. Skala och skiva löken. Skölj citrongräset och banka på den tjocka delen med knivskaftet. Skär citrongräset i bitar. Kasta den hårdaste delen. Lägg citrongräs, lök, fisksås, ingefära och delad svamp i det kokande vattnet och koka i 5 minuter.

2
Smaksätt med kaffirblad, limesaft och urkärnad finhackad spansk peppar. Låt soppan få ett uppkok.

3
Lägg i fisken och låt grytan stå vid sidan om plattan i 3 minuter. Strö över skivad salladslök och koriander. Servera soppan med jasminris.

Scroll to Top