Du behöver

Botten:

75 g smör
200 g kavring

Fyllning:

1 st ansjovisfiléer 125 g
1 st gul lök
0.5 dl hackad gräslök
3 dl gräddfil
250 g kesella
2 msk ansjovisspad
flingsalt
nymald vitpeppar
4 st gelatinblad
250 g färskpotatis kokt
2 st hårdkokta ägg

Garnera med:

125 g forellrom
hackad gräslök
citron

8-10 bitar

Gör så här

1
Botten: Smält smöret. Smula brödet i en matberedare och blanda i smöret. Häll över smulblandningen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter. Tryck ut smulorna i bottnen och en bit upp på kanten. Låt stå i kylen i minst 1 timme.

2
Fyllning: Låt ansjovisen rinna av och spara spadet. Finhacka ansjovisen och löken.

3
Blanda ansjovis, lök, gräslök, gräddfil, kesella och ansjovisspad. Smaka av med salt och peppar.

4
Låt gelatinbladen ligga i blöt i 5 minuter. Värm försiktigt ca 1/2 dl av smeten i en liten kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i smeten. Blanda i gelatinsmeten i ansjovisröran. Vänd ner fintärnad potatis och hackade ägg.

5
Häll fyllningen i formen. Låt tårtan stelna i kylen i minst 4 timmar. Garnera med rom, gräslök och citronklyftor vid servering.