Du behöver

  • 1 kg räkor med skal
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 skiva rotselleri
  • vatten
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • salt peppar, cayennepeppar

Garnera med:

dill

Gör så här

1
Skala räkorna. Lägg skalen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Lägg räkorna i en skål och förvara dem i kylen. Rosta skalen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.

2
Lägg de rostade räkskalen i en gryta och häll på så mycket kokande vatten att det täcker skalen.

3
Skala och tärna morot, palsternacka och rotselleri. Tillsätt rotfrukter, dillfrö, fänkålsfrö, tomatpuré och vin. Koka under lock i ca 30 minuter.

4
Sila ner räkbuljongen i en skål. Gör ren grytan och häll tillbaka buljongen. Koka upp och låt buljongen koka ihop till 2/3. Tillsätt grädde och mjölk och koka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Skumma soppan med en mixerstav. Lägg räkor i djupa skålar och ös över den skummande soppan. Garnera med dill. Servera med smördegsspiraler.