Du behöver

  • krokfjälster ca 5 meter
  • 7.5 dl vatten iskallt
  • 1.2 kg grisbog
  • 200 g sidfläsk rimmat, utan svål
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar malen
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kryddpeppar krossad
  • 0.5 tsk kryddnejlikor malda
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1 st lagerblad
  • 5 st kryddpepparkorn

Servera med:

rödkål
senap

2 kg korv

Gör så här

1
Blötlägg krokfjälstren i kallt vatten, gärna dagen innan för bästa resultat. Skölj ur dem med kallt vatten. Mät upp vattnet till smeten och låt det stå i frysen i 30 minuter. Skär grisbog och sidfläsk i strimlor, och mal det i köttkvarnen genom den fina hålskivan.

2
Blanda färs och salt i en bunke, och rör om kraftigt i 1 minut. Tillsätt vit-peppar, ingefära, kryddpeppar, kryddnejlikor och potatismjöl. Späd med det iskalla vattnet lite i taget. Arbeta färsen väl, helst i en köksmaskin, tills smeten är seg, blank och smidig. Koka eller stek ett prov av smeten för att kontrollera kryddningen.

3
Trä upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen. Stoppa korvsmeten löst i fjälstren. Knyt om korvarna med bomullssnöre till lagom långa korvar. Lägg korvarna i en form med och strö över 1 msk grovt salt. Låt formen stå i kylen i ca 6 timmar, för att korvarna ska mogna i smaken. Stek eller sjud korvarna, eller frys in dem råa i fryspåsar.

4
Tillagning: Sjud korvarna i låg vid gryta med så mycket vatten att kor-varna täcks. Tillsätt 1 lagerblad och 5 kryddpepparkorn och sjud utan lock i 15–20 minuter. Eller stek korvarna på låg värme i en stekpanna med smör i ca 15 minuter. Skär upp korven i bitar och servera med senap och rödkål.