Du behöver
- 1 kg frysta musslor
- 1 dl vitt vin
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk raka sardeller olja à 53 g
- ca 1 dl finhackad bladpersilja
- 500 g crème fraiche
- ca 1 tsk sambal oelek
- salt, svartpeppar
- ströbröd
- parmesanost
Ugn: 225º
Gör så här
1
Koka de frysta musslorna i vin, i ca 3 minuter, tills de öppnat sig. Häll över musslorna i ett durkslag med en skål under. Spara gärna spadet och använd som buljong. Kasta skadade musslor eller de musslor som inte öppnat sig. Ta bort den tomma skalhalvan och lägg musslorna på en plåt med bakplåtspapper.
2
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt finhackad vitlök och finhackade sar-deller och smält på svag värme.
3
Ta kastrullen från plattan och rör ner persilja, crème fraiche, sambal oelek. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att sardellerna är salta.
4
Strö över ströbröd och riven parmesanost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter till gyllene färg. Passa dem noga. Lägg upp dem ett stort fat och servera som förrätt.