Du behöver

  • 800 g fiskfilé av abborre och lax
  • 2.5 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 st ägg
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 msk smör

Fyllning:

125 g kallrökt lax skivad
2 msk hackad dill

Löjromscrème:

4 dl crème fraîche
50 g löjrom eller sikrom
1 tsk honung
1 msk hummerfond konc
1 msk hackad dill
salt svartpeppar

Garnera med:

1.5 dl kräftstjärtar
krondill
citronskivor

Servera med:

sallad och cocktailtomater
sparris kokt

Ugn: 160º

Det här behövs till 8–10 port:

Gör så här

1
Dela fisken i bitar och lägg i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, vitpeppar, kajennpeppar, majsstärkelse, ägg och crème fraiche. Kör till en jämn smet, som håller samman.

2
Lägg bakplåtspapper i en 1 1/2 liters avlång bakform. Bred ut hälften av smeten i formen och strö över hälften av dillen. Skiva den rökta laxen och lägg i mitten på formen. Strö över resten av dillen.

3
Bred resten av smeten ovanpå och släta till ytan. Grädda fiskpatén i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.

4
Löjromscrème: Vispa crème fraichen hårt. Blanda ner löjrom, honung, hummerfond, dill, salt och peppar. Smaka av. Låt såsen stå kallt fram till servering.

5
Skär patén i skivor och dekorera med kräftstjärtar, citronskivor och krondill. Servera med kokt grön sparris, sallad och cocktailtomater till.


Kommentar:
Fiskpatén kan förberedas två dagar före servering. Förvara den i kylen. Såsen görs strax innan serveringen.