Du behöver

  • 1 st musslor 1 kg
  • 1 st gul lök hackad
  • 1 st vitlöksklyftor hackade
  • 1 msk smör eller rapsolja
  • 3 st stjälkar persilja
  • 1 krm vitpeppar nymald
  • 3 dl vin torrt vitt
  • färsk timjan

Avokadocrème:

2 dl crème fraîche
1 st avokado
1 tsk citron pressad saft
salt svartpeppar

Gör så här

1
Kontrollera först att musslorna är hela och att skalen sluter ihop när du knackar dem mot köksbänken. Om inte – kasta dem!

2
Borsta och skölj musslorna i kallt vatten, låt dem rinna av i ett durkslag.

3
Fräs gul lök och vitlök i en 6-litersgryta med smör. Tillsätt persiljestjälkar, vitpeppar och vin. Låt koka upp.

4
Lägg ner musslorna i grytan och skaka om med locket på några gånger medan musslorna ångkokas. Det tar ca 5 minuter, och musslorna ska då ha öppnat sig. Kasta bort de musslor som inte öppnats.

5
Ta upp musslorna med en hålslev. Sila spadet och spara det till soppa eller risotto. Låt musslorna svalna.

6
Bryt upp skalen och ta ur musslorna. Lägg dem på en tallrik.

7
Vispa crème fraichen tjock. Dela avokadon och kärna ur den. Gröp ur fruktköttet, mosa med en gaffel och blanda med crème fraichen. Smaksätt med citron, salt och peppar.

8
Lägg en klick av crèmen i skalhalvorna och toppa med en mussla och färsk timjan.