Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 200 g mörk choklad
  • 4 st ägg
  • 3 dl socker
  • 75 g valnötskärnor
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk ingefära
  • 0.5 tsk nejlika

Glasyr:

50 g mörk blockchoklad
25 g smör eller margarin
1 3/4 dl florsocker
2 msk kaffe kallt starkt
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

valnötskärnor

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smält matfettet i en kastrull. Skär chokladen i små bitar och lägg ner dem i kastrullen. Låt chokladen smälta på svag värme. Rör om.

2
Vispa samman ägg och socker. Grovhacka valnötterna och blanda samman dem med mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, ingefära och nejlikor. Rör ner det i äggsmeten. Rör till sist ner chokladsmöret i smeten.

3
Klä en liten långpanna, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Kakan ska vara lite lös inuti. Låt kallna.

4
Skär chokladen till glasyren i små bitar. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med matfettet i klickar. Låt smälta i vattenbad. Ta upp skålen och sikta ner florsockret. Tillsätt kaffe och vaniljsocker. Rör till en tjock glasyr.

5
Bred glasyren över kakan. Skär kakan i fyrkanter och garnera varje bit med en valnötskärna. Du kan också skära långa längder och garnera dem.