Du behöver
- 200 g smör eller margarin
- 200 g mörk choklad
- 4 st ägg
- 3 dl socker
- 75 g valnötskärnor
- 2.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kanel
- 0.5 tsk ingefära
- 0.5 tsk nejlika
Glasyr:
50 g mörk blockchoklad
25 g smör eller margarin
1 3/4 dl florsocker
2 msk kaffe kallt starkt
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
valnötskärnor
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smält matfettet i en kastrull. Skär chokladen i små bitar och lägg ner dem i kastrullen. Låt chokladen smälta på svag värme. Rör om.
2
Vispa samman ägg och socker. Grovhacka valnötterna och blanda samman dem med mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, ingefära och nejlikor. Rör ner det i äggsmeten. Rör till sist ner chokladsmöret i smeten.
3
Klä en liten långpanna, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Kakan ska vara lite lös inuti. Låt kallna.
4
Skär chokladen till glasyren i små bitar. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med matfettet i klickar. Låt smälta i vattenbad. Ta upp skålen och sikta ner florsockret. Tillsätt kaffe och vaniljsocker. Rör till en tjock glasyr.
5
Bred glasyren över kakan. Skär kakan i fyrkanter och garnera varje bit med en valnötskärna. Du kan också skära långa längder och garnera dem.