Du behöver

  • 750 g potatis medelstora råa
  • 4 st potatis medelstora kokta
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning:

200 g fläsk rimmat
1 st gul lök
2 krm kryddpepparkorn stött

Kokning:

vatten ca 3 liter
1.5 msk salt

Tillbehör:

lingonsylt
smält smör

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Tärna fläsket. Skala och hacka löken. Fräs lök och fläsk tills det har fått lite färg. Krydda med kryddpepparn.

2
Riv de kokta potatisarna fint. Skala och riv de råa potatisarna fint. Lägg de rårivna potatisarna i en sil och kläm ur så mycket vätska som möjligt.

3
Blanda samman potatissorterna med mjöl och salt till en deg. Skölj händerna i kallt vatten och gör ca 8-10 runda bollar av smeten. Gör en fördjupning mitt i varje. Fyll gropen med fläskröra och forma till en rund boll igen.

4
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg försiktigt ner kroppkakorna och låt dem sjuda sakta ca 30 minuter. Tag upp dem med hålslev och servera dem genast tillsammans med lingonsylt och smält smör.