Du behöver

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 st äggulor
  • 1 msk hummerfond konc
  • 0.5 g saffran (1 kuvert)
  • 3 st äggvitor
  • 0.5 tsk bakpulver

Fyllning:

0.5 st purjolök skivad
2 st tomater skållade och tärnade
250 g räkor skalad vikt
2 dl crème fraîche
1 dl dill hackad
0.5 dl gräslök
0.5 krm chili (Santa Maria)
salt och peppar

Dekoration:

dill hackad
1 dl räkor skalad vikt

Ugn: 225°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och mjöl under kraftig omrörning. Låt smeten koka någon minut. Tillsätt äggulorna, en i taget, saffran och hummerfond. Låt smeten svalna.

2
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt bakpulver och fortsätt vispa en liten stund. Vänd ner detta i smeten.

3
Smörj ett bakplåtspapper noga och lägg det i en långpanna. Bred ut smeten jämnt över papperet. Ställ långpannan långt ner i ugnen och grädda, ca 20 minuter.

4
Blanda samman fyllningen i en skål. Smaka av med salt och peppar.

5
Vänd den gräddade bottnen upp och ner på ett bakplåtspapper och låt den kallna. Fördela fyllningen ovanpå. Rulla ihop rullen från långsidan. Strö över dill och gräslök.


Kommentar:
Hos räkor med skal är 30-40 procent av vikten ätbar, resten går bort vid rensningen. Bra att veta när det står “skalad vikt” i recepten.