Du behöver

  • 1 dl ris
  • 500 g champinjoner färska
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • hasselnötskärnor knappt 1 dl
  • 1 tsk timjan
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt grovt
  • peppar

Portvinssås:

0.5 st morot
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
5 st svartpepparkorn
2.5 dl portvin rött
3 dl vatten
2 msk kalvfond koncentrerad
1 msk maizena redning för mörka såser
1 tsk socker
1 msk smör
salt
peppar

Garnering:

svamp färsk

Ugn:

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Låt det svalna.

2
Ansa och hacka svampen. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka nötterna. Blanda samman svampen med löksorterna, nötter och timjan. Fräs det i lite matfett i 2 omgångar tills all vätska har “kokat” in och svampen har fått lite färg. Häll allt i en skål.

3
Tillsätt ris, ägg, grädde, salt och peppar. Rör samman allt.

4
Häll smeten i smord brödform som rymmer ca 1 1/2 liter och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.

5
Skala och skiva morot och lök till såsen. Halvera vitlöksklyftorna. Bryn allt i lite matfett ca 5-6 minuter under omrörning. Tillsätt pepparkorn och portvin. Låt det koka samman utan lock tills cirka hälften återstår.

6
Tillsätt vatten och kalvfond och koka i ytterligare ca 10 minuter. Sila och häll tillbaka såsen i en ren kastrull. Koka upp och red av med Maizena stärkelse. Blanka av såsen med smör och smaka av med socker, salt och peppar.

7
Stjälp upp patén och garnera den med färsk skivad svamp. Bjud den varm tillsammans med såsen.