Du behöver

  • 1.5 dl ris rundkornigt
  • 3 dl vatten
  • 8 dl mjölk
  • 1 tsk salt 1 krm peppar
  • 0.5 tsk socker
  • 0.5 st saffran (0,25 g)
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 0.5 tsk kardemumma
  • 4 msk hasselnötter grovhackade

Rödkål:

1 st rödkål ca 400 g
2 st rödlökar
1.5 dl vatten
0.5 st grönsaksbuljongtärning
1 dl russin
3 krm sambal oelek
2 tsk pressad citronsaft
1 msk flytande honung
0.5 tsk kanel salt

Ugn:

Det här behövs för 5-6 port:

Gör så här

1
Koka riset med vatten ca 10 minuter under lock. Tillsätt mjölken, koka upp och låt det sjuda på svag värme till en lös gröt, ca 40 minuter.

2
Rör ner saffran, socker, salt, peppar, ingefära, kardemumma och nötter. Häll smeten i smord eldfast form och grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter eller tills puddingen har fin färg och har stelnat.

3
Skala och skiva lökarna tunt till rödkålen. Strimla kålen. Fräs lök och kål i lite matfett på svag värme, ca 5 minuter. Tillsätt vatten, buljong, russin, sambal oelek, citronsaft, honung och kanel.

4
Låt allt puttra ca 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt.