Du behöver

  • 8 st bergtungsfiléer

Fyllning:

150 g laxfilé färsk
1 st morot liten
1 st lök liten gul
1 st lagerblad
kryddpepparkorn några
5 dl fiskbuljong
1.5 msk riven pepparrot
0.75 dl crème fraîche
100 g laxfilé rökt
salt och peppar

Sås:

1 st röd paprika
1 st gul lök
1.5 tsk sambal oelek
4 dl vin torrt vitt
4 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
6 msk smör
salt
maizenaredning ev för ljusa såser

Ugn: 200°

Det här behövs för 4 port:

Gör så här

1
Lägg den färska laxen i en kastrull. Skala moroten och dela den i minde bitar. Skala löken och klyfta den. Lägg lök och morot i kastrullen tillsammans med lagerblad, pepparkorn och fiskbuljong.

2
Koka fisken ca 8 minuter. Tag upp fisk, morot och lök. Lägg det i en matberedare och kör det till puré.

3
Tillsätt crème fraiche, riven pepparrot och rökt laxfilé. Kör allt till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

4
Lägg laxfyllningen över fiskfiléerna och rulla samman dem. Lägg dem i en smord eldfast form med skarven nedåt.

5
Kärna ur och tärna paprikan. Skala och tärna löken. Fräs lök och paprika i lite matfett tills det är mjukt och glansigt. Tillsätt vin, vatten och smulad fiskbuljong. Låt såsen koka ihop tills cirka hälften återstår.

6
Häll allt i en mixer eller matberedare och mixa såsen. Tillsätt smör och smaka av med sambal oelek och salt. Tycker du att såsen blir för tunn så red av den med lite maizenaredning till lagom konsistens.

7
Ös lite av såsen över fiskrullarna och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter. Bjud resten av såsen bredvid tillsammans med paprikafräs och pommes duchesse. Garnera eventuellt med några kräftstjärtar.


Kommentar:
Var försiktig med sambal oelek, det är mycket hett i smaken, Börja alltid med den lilla mängden. Smaken kommer efter en liten stund.